Gastenboek en Portugese tegels

Gastenboek en Portugese tegels

En zo was onze “wall of guests” geboren. Vooral kinderen vinden het leuk om te zien hoe de foto uit het apparaat komt rollen. Een korte tekst op de foto en voilá Gastenboek Quinta dos Moinhos. 

De foto’s hangen als een collage bij elkaar op een bord. Met veel fantasie zou je er een tegelwand in kunnen zien. Azulejos, oftewel tegels zijn één van de typisch Portugese kenmerken. Door het hele land vind je ze, blauw/wit of een bonte mix. Vaak beelden ze historische of religieuze taferelen uit. Behalve als decoratie werden ze vaak aangebracht als isolatie. Veel kerken en treinstations zijn versierd met de meest mooie tableaus. Bekend voorbeeld is het treinstation in Porto stad, het Estação de São Bento. De muren van de stationshal zijn bekleed met maar liefst 20.000 mozaïken. O.a. het traditionele leven in Noord Portugal wordt hierop afgebeeld. 

Nog steeds worden de azulejo-tableaus met de hand beschilderd. Zo hebben we een tableau van Quinta dos Moinhos laten maken, en op elk huis prijkt de naam van de betreffende Casa op een mooi tegeltableau. Simone van der Vlugt (bekend schrijfster) is eens hier geweest en heeft het tableau van onze Quinta gebruikt in haar boek "Fado e Festa" geen reisgids maar een reisdagboek over Portugal. Echt een aanrader als je met vakantie naar Portugal gaat. In Casa do Sobreiro hebben we Portugese tegels in de badkamers aangebracht. 

Er zijn inmiddels ook in Portugal kleurboeken voor volwassene met als thema  azulejos. Voor de liefhebbers in het PDF bestand een kleurplaat. Veel plezier ermee !!

"Wij zoeken allemaal een hemelse plek. Jullie hebben het gecreëerd"

Kwini en Marieke