Valentijnsdag

Valentijnsdag

 

Je verrast je geliefde met een leuke attentie, zoals een kaartje, bloemen, een diner of zelfs een vakantie. Ook Quinta dos Moinhos heeft een leuke Valentijnsactie. Verras je Valentijn met Valentijnsdag. 
 

In Portugal kennen ze ook een traditionele manier om de liefde te verklaren: met een zakdoek! Het is een traditie uit de Minho, een regio in het noorden van Portugal waar Quinta dos Moinhos ligt, en het heet de “Lenços de namorados” of ook wel “Lenços de Pedidos“.

Op een witte zakdoek wordt in allerlei kleuren een mooi versierde tekst of rijmpje geborduurd. Slogans als “mijn liefde voor jou zal bestaan zolang deze zakdoek kleur heeft” of  “de samengeweven draden op deze zakdoek zijn als mijn ziel verenigd met jouw hart”. Het meisje geeft de zakdoek vervolgens aan degene op wie ze verliefd is en dan is het afwachten. Zal hij de zakdoek dragen of niet? Als hij de zakdoek draagt dan wordt haar liefde beantwoord en geeft hij het startteken voor een relatie. Maar draagt hij de zakdoek niet, dan is hij niet geïnteresseerd.

De oorsprong van deze liefdeszakdoeken ligt waarschijnlijk in de zeventiende en achttiende eeuw, toen het gewoonte was voor aristocratische meisjes om zo op zoek te gaan naar een huwbare man. Later breidde deze gewoonte zich uit onder het “gewone volk”. Dit is een mooi voorbeeld hoe tradities gewaardeerd en in stand gehouden worden in Portugal.

 

"1 woord is genoeg - GEWELDIG"

Henny & Kees