Quinta dos Moinhos Blog


Olijfolie en wijn proeverij

Naast allerlei sportieve activiteiten gaan we dit jaar starten met olijfolie en wijn proeverij op de quinta. Een wijnkenner uit de Douro komt ons heerlijke wijnen laten proeven, en een olijfolie sommelier komt de ins en outs vertellen over het vloeibare goud, en uiteraard gaan we die ook proeven.

Amarante Lamego en Douro gebied

Familiebezoek is altijd een mooie gelegenheid om een tochtje te maken in het prachtige gebied waar we wonen. Vaak komt het er niet van omdat er altijd wel iets te doen is op de quinta. Maar tijdens zo’n tochtje ontdekken we toch altijd weer mooie nieuwe dingen die we voorheen nog niet hebben gezien. De route vandaag gaat naar Amarante, Lamego en het mooie Dourodal.

Valentijnsdag

Het is bijna Valentijnsdag 14 februari, of in het Portugees Dia dos Namorados. Veel mensen vinden het een commercieel circus, maar er toch wel aan meedoen. De manier waarop Valentijnsdag gevierd wordt in Portugal is niet zo anders dan in Nederland.

Van olijf naar olijfolie

Nooit bedacht dat we van de olijven ooit nog eens heerlijke olijfolie zouden maken. Toen we in 2004 de eigenaren werden van Quinta dos Moinhos was dat mede vanwege de prachtige oude olijvenpers. De oude olijfbomen waren door de vorige bewoners helaas allemaal gekapt. Maar in de loop der jaren hebben we zo’n 300 eeuwenoude olijfbomen herplant. Gewoon omdat het prachtige bomen zijn die ook nog eens voor veel schaduw zorgen.

Een hete zomer 2016 en herfst in Noord-Portugal

Daar is dan weer een teken van leven van “vakantievrouw” José. Na een druk en lang seizoen met gezellige en blije gasten, weer tijd en energie om te schrijven over het wel en wee op Quinta dos Moinhos in het noorden van Portugal. Wat een mooie en warme zomer hebben we gehad. Ik mag wel zeggen een hete zomer, want er waren verschillende weken bij dat de temperatuur niet onder de 40º kwam. En dat is zelfs voor ons nog steeds erg warm. Het is alweer enkele maanden geleden maar de temperaturen liepen pas echt op toen het voetbalgekke Portugal het EK2016 heeft gewonnen.

Motormuizen en B.A.C.A.

Hallo José, hoe is het in het warme Portugal? Hier is het hartstikke druk maar wel erg gezellig! We hebben weer gasten van verschillende pluimage en dat maakt het hoogseizoen altijd weer heel bijzonder. Afgelopen maandag zijn alle 4Daagselopers vertrokken na een week vol inspanning en nu zitten er volop gezinnen en echtparen op ons park.

Kunstig Plasmolen

Als ik aan gasten vraag wat Plasmolen zo aantrekkelijk maakt, dan krijg ik steevast als antwoord: de mooie natuur, de recreatieplas met het strandje, de Jansberg, de Mookerheide en de ontelbare fiets- en wandelpaden. Ook de diversiteit aan horeca wordt heel vaak genoemd. Wat echter vaak onderbelicht blijft is het feit dat Plasmolen een Kunstenaarsdorp is. De bosrijke omgeving van Plasmolen trok rond 1900 al de eerste kunstenaars aan.

São João, nog meer feesten

Wij blijven nog even in de feeststemming want dit weekend wordt het feest van São João gevierd. São João is een razend populair feest dat jaarlijks plaatsvindt op 23-24 juni in Porto maar ook in Braga. Er komen massaal toeristen op af, maar ook voor de inwoners is dit feest het jaarlijkse hoogtepunt. In de hele stad ruik je heerlijke gegrilde sardientjes en paprika’s, want dat is het traditionele gerecht op die dag.

ZOOVER : gezever of gezegend.....?

Consumentenbond, Kieskeurig, Iens, Tripadvisor…, jij kent ze ook allemaal wel José, de consumentensites die je van dienst kunnen zijn bij het kopen van elektrische apparaten, het eten in een restaurant of het boeken van een hotel. In jouw en mijn wereld – die van vakantiehuisjes – heet dit Zoover. Na thuiskomst vragen wij onze gasten om hierop een reactie te plaatsen over hun vakantie bij ons en daarmee is Zoover soms net een soort online gastenboek.

Portugese feesten

Het was een druk weekend Gaby. Deze week weer een prachtige wandeling gemaakt. Deze keer met een gezellige picknick. Zolang de temperaturen niet al te hoog zijn, is het heerlijk wandelweer. In samenwerking met Projeto Raízes gaan we in het najaar een wandelvakantie organiseren.

Wandelen en "de Biesselt"

Hallo José vanuit een warm en zonnig Nederland. Met een paar dagen vertraging dit keer want ik kwam tijd te kort vorige week. Wat leuk die Levadawandelingen; mooi qua omgeving en met informatie over het hoe en waarom van het gebied. Dat is toch net effe anders als wanneer je zelf gaat wandelen! In Plasmolen Mook zijn diverse wandelroutes uitgezet langs Mookerheide, St.Jansberg en wat verderop de Maasduinen, Reichswald en de bossen van Groesbeek.

Levadawandeling

Bom dia Gaby en Jessie, super Jessie dat je het zo naar je zin hebt. Wie eens in Portugal is geweest heeft zijn hart verpand aan dit prachtige land en aardige bevolking. Dus volgende keer naar het noorden. Vanuit de quinta sta je binnen een uurtje in Porto bij São Bente.

Van schoonmaakster tot receptioniste

Dag Jose, niet Gaby maar ik (Jessie) die dit keer de blog schrijft. Een hele uitdaging kan ik wel zeggen… Gaby heeft mij overigens vertelt over Porto en het bekende treinstation. Wat een mooie stad en bijzonder treinstation. Ik kreeg meteen spijt dat ik net een reis naar Lissabon had geboekt en niet naar Porto……

Gastenboek en Portugese tegels

Bom dia Gaby, door jouw codetaal verhaal moest ik gelijk denken aan teksten die gasten op onze schrijfmuur zetten. Daarop heeft menigeen zich regelmatig uitgeleefd met grappige tekeningen, teksten en gedichtjes. Inmiddels is de muur vol en moesten we iets anders bedenken. Na de schrijfmuur is een gastenboek geen optie, dat heeft per slot van rekening iedereen al. Totdat ik de direct klaar camera van Fuji zag. Wat een leuk ding. Ook echt iets voor die meiden van jullie !!

Feestdagen en codetaal

Wel bijzonder een uitnodiging van de Nederlandse Ambassade, toch proberen een keertje te gaan! Ik weet dat ze dat in meer landen doen op Koningsdag, een studievriendin van mij heeft enkele jaren in Dubai gewoond en daar was dat ook. Wij hebben net weer de jaarlijkse Dodenherdenking en Bevrijdingsdag erop zitten.

Bijzondere gasten en feestdagen in Nederland en Portugal

Inderdaad Gaby, dat maakt ons werk wel erg boeiend en afwisselend. Een sjeik hebben we nog niet ontvangen. Het eerste jaar hadden we een aantal BN-ers onder ons. Dat ging allemaal heel gemoedelijk geen poeha. Gewoon lekker genieten. Wij hadden het zelf niet in de gaten. Zo’n eerste seizoen is alles onwennig. Andere gasten maakten ons er op attent !!

Vis en bijzondere gasten

22-04-2016 Hallo José, hier ben ik weer vanuit een zonnig en warm Plasmolen! Dank je wel voor je Octopus recept.Als jij het klaarmaakt is het vast heerlijk. Leuk om te zien dat jij alles uit de kast trekt om het je gasten naar de zin te maken met heerlijk eten en heel veel vriendelijkheid!

April en Octopus recept

15-04-2016 In Nederland kennen we het spreekwoord “April doet wat het wil”. In Portugal zeggen ze hierover “ Abril chuva mil”. Wat zoveel wil zeggen als dat het in april veel kan regenen. Nou dat kunnen we beamen dit jaar....

Bergen en stuwwallen

De laatste keer dat ik bij jullie was - en jouw manlief Erik mij en mijn vriendinnen de omgeving liet zien van jullie mooie Quinta - zijn we volgens mij al via allerlei haarspeldbochtjes en geslinger bij die bewuste berg beland.

Outdoor activiteiten in Noord Portugal

31-03-2016 Dit jaar gaan we ons nog meer richten op de vele sportieve activiteiten die in de nabije omgeving te beleven zijn. Naast culturele bezienswaardigheden, is het noorden van Portugal ook een wandelgebied bij uitstek o.a. in de Serra da Cabreira, onze achtertuin. Maar er is veel meer !!

Paasverhalen en wintergasten

25-03-2016 Pasen….. Het begin van het nieuwe seizoen op ons park. Een beetje sentimenteel word ik altijd als we ons - na een relatief rustige winter - klaarmaken voor een nieuw seizoen vol gasten.

Dagje Ponte de Lima (P)

17-03-2016 Hoi Gaby, het nieuwe seizoen gaat voor ons nu langzaamaan beginnen. Met Pasen verwelkomen we de eerste gasten. We hebben er weer zin in ! :-)

Vakantievrouwen de blog

11-3-2015 Vakantievrouwen 'de blog' Tijdens één van onze verblijven in Nederland ontstond het idee om samen ons leven als 'vakantievrouwen' met u te delen. Alvast een kleine intro door Gaby van Vakantie bij Meeussen in Plasmolen

Reisinformatie Noord-Portugal

Vanuit Quinta dos Moinhos maakt u kennis met deze prachtige streek. Buiten de naburige dorpjes, zijn de vele historische steden uitstekend bereikbaar vanuit Quinta dos Moinhos.

"Quinta dos Moinhos is als een verslaving, je wilt steeds meer."

Robert & Nicolette